اتوماتیکسازی خدمات مالی در حال جایگزین کردن مدلهای سنتی است. در کوتاه مدت، مؤسسات مالی باید انتقالهای بیوقفهای بین دنیای فیزیکی و مجازی و پلتفرمهای متاورس ایجاد کنند. در آینده، کاربران تمام فعالیتهای اساسی خود مانند تحصیل، کار و معاشرت را در واقعیت مجازی انجام خواهند داد. احمد فاروق آیسن، گیرای گوزگور و جمال نانایوا اقداماتی که مؤسسات مالی باید برای بقا در متاورس انجام دهند، را بیان کردهاند. موسسات مالی در متاورس بسیار گسترده است و باید توجه ویژهای به آن شود.
دنیا در حال ورود به دوران جدیدی از واقعیت مجازی است؛ تغییری که با افزایش حضور کاربران در دنیای مجازی و سرمایهگذاریهای عمده کسبوکارها در متاورس به وضوح دیده میشود. رشد املاک مجازی و ایجاد دفاتر مجازی توسط برندهای معروف نیز این روند را نشان میدهد. گروه سیتی پیشبینی میکند که متاورس تا سال 2030 تعداد ۵ میلیارد کاربر را جذب کند و ارزش بازار آن بین ۸ تا ۱۳ تریلیون دلار برسد. واقعیت مجازی به واقعیت جدید زندگی تبدیل شده است.
مؤسسات مالی بهعنوان اجزای اصلی اکوسیستم متاورس، با نیاز فوری به تطبیق با این تغییر روبرو هستند. آنها باید تراکنشهای فوری و بدون وقفه برای خرید و فروش داراییهای مجازی را فراهم کرده و دسترسی روان به منابع مالی را تضمین کنند. بانکها باید سیستمهای پرداخت مجازی بهصورت لحظهای، نرخهای ارز دیجیتال منصفانه و مدیریت دادههای گسترده مشتریان را ارائه دهند.
با توجه به این اهداف، تلاش میکنیم تا دیدی جامع از نحوه اعمال خدمات موسسات مالی در متاورس ارائه دهیم و راهکارهایی برای تطبیق آنها با این فضای نوظهور پیشنهاد کنیم.
در متاورس رنگ، اولین متاورس ایران صندوق خروج از ماتریکس در نشانی جزیره آریایی، برج صفر، طبقه 36، واحد 9 قرار دارد. برای اطلاعات بیشتر به وبلاگ اهدای 963 قطعه زمین(VOD) رایگان به ارزش 50,371,200,000 ریال برای آزادسازی جزیره آریایی در اولین متاورس ایران متاورس رنگ مراجعه نمایید.
آینده مالی در متاورس
با استفاده از چارچوبی که در سال ۲۰۰۲ توسط پاول راسکین و همکارانش پیشنهاد شد، نیروهای اصلی که این تحول را از وضعیت کنونی به آیندهای تحت سلطه واقعیت مجازی هدایت میکنند، شناسایی میکنیم: روندهای جمعیتی، پویاییهای اجتماعی، پیشرفتهای فناوری، ملاحظات زیستمحیطی و تأثیرات فرهنگی.
ما از این نیروهای محرک استفاده میکنیم تا نقش آینده خدمات موسسات مالی در متاورس را مشخص کنیم.
جمعیت شناسی
متاورس عمدتاً جذب جوانان، از جمله افراد زیر سن قانونی، میشود که نیاز به نظارت اخلاقی از سوی ارائهدهندگان خدمات مالی دارد تا از احتمال سوء استفاده از مشتریان جلوگیری شود.
از آنجا که واقعیت مجازی مرزهای فیزیکی را پشت سر میگذارد، پایگاه مشتریان جغرافیایی و قومی متنوعی خواهد داشت.
مؤسسات مالی در متاورس باید با ارائه محصولات متناسب، آموزش جامع به مشتریان، فرآیندهای ورود ساده و مشوقهای غیرمالی، این مشتریان متنوع را در دنیای مجازی جذب و حفظ کنند.
پیشرفتهای فناوری
پیشرفتهای فناوری مؤسسات را وادار خواهد کرد تا استانداردهای وب 3.0 را بپذیرند و در فناوریهای پیشرفته و غوطهور سرمایهگذاری کنند. مدیریت دادههای گستردهای که در متاورس تولید میشود یک چالش خواهد بود. پروتکلهای مربوط به جمعآوری، مالکیت و توزیع دادهها، آیندهی امور مالی مجازی را تعریف خواهند کرد. بانکها باید آمادگی داشته باشند تا تراکنشهای داراییهای دیجیتال را در کنار اطلاعات خصوصی مشتریان ذخیره و مدیریت کنند. هوش مصنوعی میتواند در این فرآیند کمک کند.
پیچیدگیهای فزایندهی فناوری نیاز به آموزش جامع برای مشتریان و متخصصان مالی خواهد داشت. مؤسسات مالی در متاورس احتمالاً دفاتر مجازی خود را گسترش خواهند داد و از آواتارها برای تعامل با مشتریان در متاورس استفاده خواهند کرد که نیاز به تخصص در فناوریهای غوطهور پیشرفته مانند واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) دارد. تبلیغات فعال برای جذب مشتریان به این فضاهای مجازی ضروری خواهد بود. جاذبههای اضافی مانند بازی و فروش کالاهای مجازی میتوانند مفید باشند.
مدیریت پرتفلویو سرمایهگذاری پیچیده که شامل توکنهای غیرقابل تعویض، ارزهای دیجیتال و سایر داراییهای دیجیتال است، ضروری خواهد بود. با توجه به احتمال سردرگمی از مجموعهی گستردهی داراییهای دیجیتال، مؤسسات مالی به هوش مصنوعی برای سادهسازی مدیریت پرتفلویو نیاز خواهند داشت. همچنین، آنها باید خدمات سپردهگذاری کلیدی را برای تأمین دسترسی به کیف پولهای دیجیتال فراهم کنند، مشابه با بانکهای سنتی که اقلام ارزشمند را در گاوصندوقها محافظت میکنند.
رقابت از سوی غولهای فناوری مانند متا، آمازون و آلفابت وجود خواهد داشت که قبلاً وارد خدمات مالی شدهاند و قرار است دامنهی خود را به امور مالی مجازی گسترش دهند. به همین دلیل، ارتقای مهارت و بازآموزی کارکنان ضروری است. این چالشها با سرمایهگذاری در راهحلهای نوآورانهی فناوری روبرو خواهند شد.
پویاییهای اجتماعی و تأثیرات فرهنگی
احراز هویت افراد برای تراکنشهای امن یک چالش مهم است. مدارک هویتی پایدار و قابلتأیید، مانند توکنهای منحصر به فرد و غیرقابل انتقال که به عنوان رزومههای شفاف و دائمی عمل میکنند، میتوانند جایگزین هویتهای سنتی شوند.
چگونگی استفاده از دادهها در مرکز نگرانیها در مورد احتمال سوءاستفاده از مشتری قرار دارد. تعریفهای واضح مالکیت دادهها، مشابه با مقررات بانکداری باز، برای رسیدگی مؤثر به این مسائل ضروری است.
فناوریهایی مانند محیطهای اجرایی امن (TEEs) که پردازش جداگانه و امن کد و دادهها را فراهم میکنند، اعتماد مشتری را افزایش میدهند. فناوریهای بلاکچین و محاسبات کوانتومی که امنیت بهتری برای ذخیره و انتقال دادهها ارائه میدهند، برای مقابله با چالشهای امنیت سایبری بسیار مهم هستند.
ملاحظات زیستمحیطی
انتقال موسسات مالی به متاورس میتواند فشارهای زیستمحیطی را با کاهش نیاز به ساختوساز، هزینههای انرژی و حملونقل کاهش دهد. با این حال، عملیات بلاکچین نیاز به مصرف برق بالایی دارد. پردازش و ذخیرهسازی دادهها همچنان فعالیتهای انرژیبری هستند و نیاز به راهحلهای جدید برای صرفهجویی در انرژی دارند.